Bitumen dakbedekkingen (ook wel dakleer of roofing) worden erg veel toegepast op platte daken vanwege de lange levensduur, lage onderhoud kosten en de goede prijs-kwaliteit verhouding.

De kwaliteit van de twee soorten bitumen: APP (Atactisch PolyPropyleen) en SBS (Styreen Butadieen Styreen), is niet beter of slechter als we ze naast elkaar zetten. Kwaliteit zit vooral in het materiaal en de juiste leverancier. Omdat bitumen niet gelijmd worden maar versmolten ontstaat er een waterdichte dikke afdichting die jaren mee gaat. 

Levensduur van een plat dak?

Een plat dak met bitumen / dakleer kent een zeer lange levensduur met een minimum aan onderhoud. Vroeger waren bitumen een goedkope oplossing die wat minder lang mee gingen dan de alternatieven zoals EDPM of PVC. Tegenwoordig is de kwaliteit van bitumen zo hoog dat ook bitumen dakbedekking 30-50 jaar mee gaat. Er zijn zelfs voorbeelden waarbij het bitumen ge-regenereerd wordt waardoor het nog langer mee gaat.

 

Zoals met alles is de levensduur afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Bij een kunstof en bitumen dak verwacht men 40 jaar, bij EDPM roept men 45 jaar. Of dat bij EDPM ook werkelijk het geval is, valt te bezien, meestal worden de naden namelijk gelijmd en daar ontstaat dan ook vaak het probleem. De verschillende lijmsoorten zijn immers extra gevoelig voor verschillende weersinvloeden.

Bitumen (dakleer of roofing)

Gemiddelde levensduur moderne bitumen. Bitumen worden versmolten dus zijn naadloos.

30-40 jaar
EDPM
EDPM 40+ jaar

LET OP: EDPM zelf gaat lang mee, de gebruikte lijm meestal niet!

40+ jaar
PVC (kunststof)

gemiddelde levensduur van kunststof dakbedekking.

25-35 jaar
Groen dak (planten)

Afhankelijk van de ondergrond kan deze vorm vele jaren mee gaan.

30-100 jaar

Plat dak isoleren

Met dakisolatie bespaar je veel op je energierekening. Gemiddeld gaat zo’n 25 tot 30% van de warmte in een huis verloren via het dak. Als een zolder ook nog als leefruimte gebruikt wordt, is een goede dakisolatie aan te raden. Door gebruik te maken van de juiste isolatiematerialen voor daken kunt u warmteverlies tegengaan.

Is je platte dak toch al aan vervanging of renovatie toe? Bekijk dan direct de mogelijkheden van plat dak isolatie. Op dat moment zijn de ‘meerkosten’ van het aanbrengen van een goede laag isolatie beperkt.

Dat is voordelig voor het milieu én je portemonnee. Bovendien beschermt isolatie jouw dakconstructie tegen temperatuursverschillen waardoor het langer meegaat. Een plat dak isoleren gebeurt meestal op één van deze 3 manieren:

Welke plat dak isolatie past op mijn dak?

Allereest moeten we kijken naar de dakopbouw. Er zijn drie basis methodes, welke je vorm je moet kiezen hangt af van de bestaande constructie, beschikbare ruimte en natuurlijk uw budget. De opbouw van een plat dak: het koud plat dak, het warm plat dak en het omgekeerd dak. 

dakbedekking platte dak

Warm plat dak isolatie (isolatie aan de buitenzijde van de dakconstructie)

Is de isolatie bovenop de dakconstructie aangebracht? Dan hebben we het over een warm plat dak. Bovenop de isolatie ligt vervolgens de uiteindelijke dakbedekking.

Het isolatiemateriaal werkt beschermend. Doordat het dak mee opgewarmd wordt met de ruimte er onder is het minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. De krimpspanning en uitzetspanning is hierdoor lager in de dakconstructie en dak afdichting. Minder beweging is over het algemeen beter.
Is uw bestaande dakbedekking toch al toe aan vervanging? Dan is dit de meest gebruikte methode.
Mogelijke isolatie materialen bij een “warm dak constructie”.

XPS-platen

XPS isolatieplaten zijn licht van gewicht, maar erg drukvast en daardoor goed beloopbaar. Het hardschuim-materiaal neemt nauwelijks water op, waardoor u de platen goed kunt toepassen in vochtige omstandigheden. Ze zijn gemaakt van restproducten uit aardolie. 

PIR-platen

PIR is een isolatiemateriaal van kunststof en is breed inzetbaar. Het is een doorontwikkeling van PUR en kent een veel hogere isolatiewaarde. De lamdawaarde is gemiddeld 0,022. Hierdoor heeft u in verhouding minder dikke platen nodig en gaat er geen ruimte verloren. De platen zijn meestal bekleed met een dampdichte laag zodat enkel de naden nog afgesloten moeten worden.

isolatiematerialen plat dak dakwerken

Koud plat dak isolatie (isolatie aan de binnenzijde van de dakconstructie)

Het tegenovergesteld van de warm dak is uiteraard koud plat dak isolatie. Het isolatiemateriaal wordt aan de onderzijde van het dakbeschot vastgemaakt. De dakbedekking bevindt zich op de dragende constructie.

Meestal zien we deze methode van isolatie wanneer de dakbedekking nog goed was tijdens een eerste verbouwing. Het nadeel van deze methode is de gevoeligheid voor weersinvloeden omdat het dak zelf niet mee opgewarmd wordt door de onderliggende ruimte. Door het krimpen en uitzetten van de dakconstructie en de afdichtingslaag kan op termijn schade ontstaan. Een ander veel voorkomend probleem; wanneer dit niet goed is aangebracht; kunnen rottende dak-delen zijn. Veelal kan vocht niet goed ontsnappen. Goede ventilatie en het juist aanbrengen van folie is dus erg belangrijk.

Mogelijke isolatie materialen bij een “koud dak constructie”:

Glaswol

Glaswol wordt veel gebruikt voor de isolatie van daken, vloeren, wanden en muren. Het materiaal is populair, omdat het goedkoper is dan steenwol en het een iets hogere isolatiewaarde heeft. Glaswol is zowel op een rol als een plaat te verkrijgen en makkelijk op maat te maken met een mes. Bij een plat dak kan dit isolatiemateriaal tussen de spanten aangebracht worden.

Isolatieplaten

Er zijn veel soorten isolatieplaten die prima dienst kunnen doen door hun geringe dikte en hoge isolatiewaarde. Denk hierbij aan PIR of PUR platen, XPS, EPS of zelfs glaswol en rotswol platen (ipv rollen).

Rotswol

Rotswol is gemaakt van een vulkanisch gesteente, dat bij een temperatuur van ongeveer 1.600 °C gesmolten wordt en tot een wolpakket gesponnen wordt. Met harsen en oliën wordt de rotswol isolatie gebonden en waterafstotend gemaakt. Rotswol kan net zoals glaswol tussen de spanten van het plat dak gestopt worden. Ook akoestisch werkt deze isolatie erg goed.

plat dak isoleren

Omgekeerd plat dak (isolatie op de bestaande dakbedekking)

Eenvoudig gezegd brengen we hiermee een extra laag aan bovenop de bestaande dakbedekking. Dit kan uiteraard alleen wanneer de onderlaag nog goed is omdat de bestaande dakbedekking blijft liggen.

Er wordt bovenop de isolatie een ballast laag aangebracht zodat het goed blijft liggen. Waterafvoer / waterkering wordt verzorgd door de bestaande dakbedekking. We letten vooral goed op de bestaande dakconstructie, het extra gewicht kan immers een probleem vormen. Uiteraard is dit een goedkope manier van uw plat dak isoleren, we vertellen u graag meer over de voor en nadelen tijdens een persoonlijk gesprek.

Wat kies ik mbt plat dak isoleren?

U vervangt de gehele bitumen dakbedekking als u isolatie onder uw platte dak wilt plaatsen, of als er al een aantal lagen bitumen over elkaar liggen. Als de bestaande dakbedekking nog in goede staat is, kunt u ervoor kiezen om drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking te laten zetten.

Hiermee bespaart u flink; de bestaande dakbedekking hoeft immers niet verwijderd te worden. Of dit de meest verstandige keuze is, kunnen we u prima vertellen wanneer we uw dak hebben bekeken. Wij leveren een eerlijk en grondig advies tijdens een uitvoerige dak inspectie die we hiervoor gratis bij u uitvoeren.
Uw plat dak isoleren doen wij graag samen met u.

Direct contact opnemen

  • Wilt u meer informatie over het beter beschermen en weerbaar maken van uw dak?

plat, dakisolatie, dakwerken, koud, warm, boven, warm dak,

binnenuit, nieuwbouw, koud dak, 

omgekeerd plat dak, dakbedekking, steenwol,

prijs,glaswol, isolatieplaten, soorten dakisolatie,

isolatiemateriaal, bitumen, dakconstructie

Van Ommen Dakonderhoud kent alle isolatiematerialen

Uiteraard houden we rekening met uw voorkeuren bij reparatie, vervanging of vernieuwing van uw plat dak. We voeren graag een gratis en vrijblijvende inspectie uit om uw dak weer in top conditie te krijgen.

  1. Wij zijn de perfecte partner voor uw dakbedekking klus
  2. Voor uw dak isolatie kunt u bij ons terecht.

De jarenlange ervaring, de zeer goede waarderingen die we van onze klanten ontvangen (kijk eens bij waarderingen) geven aan dat wij specialist zijn op platte daken. Uiteraard kunnen wij uw huidige dakbedekking gratis inspecteren en u voorzien van het juiste advies en indien gewenst offertes voor uw plat dak isoleren.

 

 
Bel ons vandaag met vragen over uw bitumen dakbedekking: 06 – 5389 2834

Wij werken graag voor u

Voordat u gaat
Zullen wij u bellen?