Van Ommen Dakonderhoud over het plat dak

We ontvangen veel vragen over platte daken. Hieronder leest u in een compleet overzicht alles dat van belang is bij een plat dak.

Bel ons direct

Plat dak

Snel naar informatie over het plat dak
  Add a header to begin generating the table of contents

  Een bestaand dak isoleren

  Isoleren, is altijd een interessante optie. Zeker wanneer het platte daken aan vervanging zijn is of wanneer er toch werkzaamheden uitgevoerd worden. Isoleren vergroot het woongenot, en zorgt natuurlijk voor een forse besparing op de energierekening. Een gemiddeld huishouden kan zo’n € 650 per jaar besparen door goede dakisolatie.

  Hoe weet ik wanneer het dak aan renovatie of vervanging toe is?

  Naast de gangbare zichtbare zaken die u ongetwijfeld al kent. Let u vooral op het “krakeleren” van de dakbedekking. In de vezels op het platte dak verschijnen scheurtjes, en er ontstaan kleine blaasjes of belletjes op de oppervlakte van de dakbedekking.

  Is het erg als er water op het dak blijft staan?

  Meestal is blijvend water een teken dat de afvoer te hoog zit of dat de afvoer verstopt zit. Uiteraard is het niet wenselijk dat water op het dak blijft staan. Zeker wanneer het lood in het water hangt werkt dat als een soort WC-papiertje waarbij het een zuigende werking krijgt. Met alle gevolgen zoals bijvoorbeeld rotting en lekkage van dien.

  Vaak is een dak net een vijver met opstaande randen waarbij aan de zijkant een afvoer aanwezig is. Afhankelijk van de hoogte kan bepaald worden hoe hoog de isolatie kan zijn. Het water moet immers nog steeds weg kunnen.

  Zit er een zonk (een kuil) in het dak waardoor het water niet goed wegloopt, wordt er gewerkt met een afschot isolatie… Bijvoorbeeld door een verloopt toe te passen van 8 naar 5cm dikt.

  Er zijn altijd oplossingen te bedenken zoals bijvoorbeeld een trim of een gootbaan die toegepast wordt. Isolatie kan ook verlopend gemaakt worden naar een bepaald afvoer punt. De boei-delen kunnen verhoogd worden, en de daktrim (zilverkleurige rand) kan aangepast worden.

  Welke soorten dakleer / Dakbedekking worden gebruikt?

  dakleer / bitumen dakbedekking op platte dakenEr zijn verschillende types dakleer beschikbaar. In het bijzonder bij het plaatsen van zonnepanelen is speciaal wit dakleer aan te raden omdat dit een goede weerkaatsing heeft en deze minder warm wordt. Optimaal rendement voor zonnepanelen dus.

  1. Dakleer met minerale leislag
  2. Gezand dakleer
  3. Kale rollen

  Uitgangspunt is dat er maximaal 6 lagen dakleer over elkaar aangebracht mogen worden. De gemiddelde levensduur van dakleer is zo’n 25 jaar.

  Wat veel voorkomt is dat de rechte banen van het dakleer nog goed zijn, maar dat de kantbanen vervangen moeten worden.

  Dakleer is door nieuwe coatings in alle kleuren mogelijk en beschikbaar.

  Ronde platte daken afwerken

  Het werken met ronde daken heeft zo haar eigen uitdagingen. Belangrijk is dat er speciale trims verkrijgbaar zijn bedoeld voor ronde daken. Daarnaast worden de bitumen banen altijd goed aangebracht en zijn tevens beschikbaar voor speciale vormen.

  Waterdicht dak maken

  Lekkages zitten vaak in de kleinste spleetjes en kiertjes. Vandaar dat de professionele dakdekkers meestal werken met bitumen. De afvoer punten zijn veelal de bron van de lekkage. Er wordt bij de afvoer door ons altijd extra aandacht besteed aan primeren voor een optimale hechting.

  De aansluiting van een plat dak aan bijvoorbeeld een gevel is een ander kritisch punt. Het lood mag nimmer in het water hangen. Dit werkt als een soort WC-papier, het zuigt al het water op.

  Waarom ligt er grind op een plat dak?

  Vroeger werd grind op het dak gelegd als ballast, verzwaring van het dak. Dit zorgt ervoor dat de dakbedekking niet weg kan waaien en mooi stevig op haar plaats blijft liggen.

  Tegenwoordig wordt er veel gewerkt in nieuwbouw huizen met wit grind, dat heeft een mooie uitstraling en het heeft een warmte werend effect. Daarnaast kan het nog helpen tegen afwaaien al is dat laatste bij moderne daken vaak minder aan de hand.

  Van Ommen Dakonderhoud kent alle belangrijke aspecten die bij dakwerkzaamheden komen kijken. Wij voeren altijd eerst een professionele dakinspectie uit om te bepalen wat in uw situatie belangrijk is. Wij werken voor particulieren en voor bedrijven.

  Wat kost dakbedekking op een plat dak?

  Wij werken enkel met bitumen (ook wel dakleer genoemd). Naar onze ervaring het beste materiaal om platte daken zoals aanbouw, veranda’s, dakkapellen, bedrijfspanden meet te bedekken. De kosten hangen af van veel factoren. Wij adviseren u daar graag over. De gemiddelde prijzen voor dakbedekking:

  Er zijn veel prijzen beschikbaar op internet. Hieronder een staatje met de gemiddelde prijzen (kant en klaar dus inclusief afwerking) waar u rekening mee kunt houden:

  Kosten dakisolatie op basis van 50m2 inclusief de verwachtte besparingen:

  Dakisolatie

  Gemiddelde prijs p/m2 Besparing m3 gas Besparing per jaar in € Terugverdientijd
  Schuin dak binnenzijde € 35.00 429 m3 € 285 5 jaar
  Schuin dak buitenzijde € 75.00 714 m3 € 428 7 jaar
  Plat dak € 65.00 607 m3 € 357 7 jaar
  Zoldervloer € 1.50 536 m3 € 357 3 jaar

  Kosten vervangen dakleer / bitumen

  Dakleer / Bitumen

  Gemiddelde prijs per m2 Levensduur
  Nieuwe bitumen over oude dakbedekking aanbrengen 60 25 jaar
  Verwijderen van oude dakbedekking en plaatsen nieuwe bitumen dakbedekking 90 25 jaar

  Aandachtpunten bij de kosten voor een plat dak op een woning of bedrijfspand

  • Kosten van het laten plaatsen van bitumen dakbedekking hangen af van of de nieuwe laag dakleer op uw oude dakbedekking geplaatst wordt of dat het dak volledig vernieuwd moet worden.
  • Laat u bijvoorbeeld uw complete dak isoleren, dan doet u er verstandig aan om uw dak direct te vernieuwen.
  • Ook wanneer er al vaker lagen dakleer over elkaar zijn aangebracht is vernieuwing aan te raden.
  • Grote kans dat eea te zwaar wordt voor uw dak constructie.
  • Wij adviseren u over wat het beste is in uw situatie.
  • Over het algemeen kan gesteld worden dat de volgende prijzen in de markt gehanteerd worden, een nieuwe laag over uw bestaande bitumen aanbrengen, vanaf € 60 p/m2 en voor het vernieuwen vanaf € 90 p/m2. Let op, dit zijn indicatieve prijzen, afhankelijk van de materiaalsoort en de huidige staat van uw dak kunnen wij u specifiek adviseren.

  Maak een afspraak voor een gratis dakinspectie

  Wij voeren alle soorten dakwerkzaamheden uit.