Dakonderhoud | overzicht & handige tips

Veel onderhoud kunt u gewoon zelf uitvoeren. Voor reparaties, onderdelen, advies en natuurlijk professionele dakwerkers neemt u contact met ons op.

Bel ons direct

Dakonderhoud, waar let ik op u & wat kan ik zelf doen?

Dakonderhoud

Dakonderhoud is een breed begrip dat uit diverse werkzaamheden kan bestaan. De werkzaamheden houden doorgaans verband met de dakpannen, de dakbedekking of het opsporen van een daklekkage.

Dakpannen: Het komt wel eens voor dat dakpannen kapot gaan of dat de panlatten gaan rotten of breken. Ook kan het zo zijn dat de nokvorsten gescheurd zijn. Dit alles komt vooral bij oudere daken voor. Onderhoud aan het dak van uw woning is dan ook belangrijk.

Bitumen dak: Vaak is het al te laat als u erachter komt dat uw bitumen dakbedekking vernieuwd moet worden. Dit is namelijk vaak na een hevige regenval als er een lekkage ontstaat.

Daklekkage: Van Ommen Dakonderhoud heeft jaren ervaring en kennis om uw daklekkage snel en deskundig op te sporen en te repareren.

Wat komt er kijken bij dakonderhoud?

Elk dak heeft zijn eigen levensduur. Er komt een moment dat uw dak aan vervanging toe is. Gelukkig kunt u de levensduur van het dak zelf beïnvloeden. U doet dit door actief minimaal één keer per jaar dak onderhoud uit te voeren. Regelmatig en goed onderhoud verkleint de kans op dakproblemen. Heeft u enkele dakproblemen ontdekt? Laat deze dan door een professional verhelpen. 

Helaas zien we achteraf regelmatig dat er eerder reparaties van matige kwaliteit zijn uitgevoerd. U moet hier bijvoorbeeld denken aan de nokvorsten die opnieuw gelijmd zijn zonder aandacht voor de ondergrond. Het resultaat is dat u volgend jaar weer aan de beurt bent door gebrekkige uitvoerwerkzaamheden. Dubbele kosten voorkomt u door een professionele dakdekker het werk uit te laten voeren. En met professioneel bedoelen we natuurlijk een dakdekker die garantie geeft op zijn werkzaamheden. Bij Van Ommen Dakonderhoud krijgt u standaard deze garantie!

Onderhoud en vervangen van dakpannen

Een plat dak repareren, enkel vervangen van de zwakke gedeeltes.
Een hellend of schuin dak repareren, oftewel een aantal dakpannen vervangen.
Het vervangen van de nokvorsten (wij adviseren u hier altijd goed over)

Dakpannen kunnen kapot gaan, panlatten kunnen gaan rotten of breken en nokvorsten kunnen scheuren. Vooral bij oude daken komt dit voor. Als nokvorsten in cement liggen of een dak met sneldekkers is bedekt, kan de specie poreus worden. Bovenstaande problemen kunnen dan eenvoudig ontstaan met als resultaat een lekkage. Regen kan er op termijn voor zorgen dat er mossen en algen op de dakpannen komen. Ook zal het regenwater hierdoor op den duur gemakkelijk naar binnenlopen. Lekkages, verkleuringen en rottende dakconstructies zijn daarvan het gevolg. Dat zijn zaken waar u niet op zit te wachten. 

Vaak is het zo dat niet alle pannen kapot zijn, maar dat slechts een gedeelte vervangen hoeft te worden. Het gebruiken van oude dakpannen kan voor een aanzienlijke besparing op de renovatie van het dak zorgen. We kunnen dan bijvoorbeeld enkel dampdoorlatende folie of nieuwe panlatten leggen. Wanneer het niet nodig is om alle dakpannen te vervangen, zullen wij enkel reparaties uitvoeren. Ook kunnen we enkele pannen vervangen voor geglazuurde pannen of juist edelen engobe dakpannen. Dit is duurzaam en zorgt ervoor dat uw dakpannen lang mee gaan.

Onderhoud van nokvorsten 

Voor het onderhouden van nokvorsten kennen we verschillende methodes. We kijken veelal naar de huidige staat en uw wensen. Met behulp van een flexibele dakmortel kunnen nokvorsten vastgezet worden. Blijkt dat uw nokvorsten meer werk nodig hebben? Dan is het vaak raadzaam om een nieuwe moderne nokvorst te monteren. Deze zal het dak in staat stellen om te ademen. 

Een nieuwe moderne nokvorst draagt dus bij aan een goede isolatie. Door te investeren in een moderne nokvorst voorkomt u dat u de komende jaren dakproblemen krijgt. Een nieuwe nokvorst voorkomt dus problemen én isoleert goed. Isolatie is inmiddels een bekend onderwerp in Nederland. Alles moet vergroenen en verduurzamen om de energietransitie mogelijk te maken. Gelukkig zijn er veel subsidiemogelijkheden voor dakisolatie. In combinatie met dakrenovatie of reparatie is deze investering dus wellicht een verstandige keuze.

Onderhoud en vervangen van bitumen dakbedekking

Meestal wanneer u constateert dat uw bitumen dakbedekking vervangen moet worden, is het al te laat. De meeste personen ontdekken een versleten bitumen dakbedekking pas na een hevige regenbui of storm. De constatering wordt namelijk vaak gedaan nadat het water middels een lekkage naar binnen komt. Uiteraard laat u dan direct uw dak repareren. Let wel: wanneer het een oud dak betreft, kan dit weggegooid geld zijn. Vaak zit een probleem wat dieper dan enkel de lekkage. Het kan betekenen dat bij een oud dak de dakbedekking (het dakleer) vervangen moet worden.

Wij kiezen altijd voor duurzame oplossingen. Het voordeel daarvan is dat het zich op termijn terugverdient. U heeft geen zorgen meer en wij kunnen u gewoon garantie geven op de werkzaamheden. Laat een specialist van Van Ommen Dakonderhoud beoordelen of een compleet nieuw bitumen dak niet beter is. U wilt immers verdere problemen aan het dak voorkomen. Regelmatig het laten uitvoeren van een deskundige inspectie is dan ook een uitkomst. Wij inspecteren graag periodiek uw dak om problemen in de toekomst te voorkomen. Vraag gerust een vrijblijvende dakinspectie bij ons aan.

 

Bent u zelf handig? Of laat u het dakonderhoud liever uitvoeren?

We weten allemaal dat u zelf veel zaken kunt regelen. We hebben helaas ook al vaak gezien dat het hier misgaat. Zo wordt bijvoorbeeld niet opgemerkt dat kleine lood randen niet goed aansluiten. Ook worden nokvorsten die los zijn komen te zitten niet altijd opgemerkt. In de meeste gevallen is het daarom raadzaam het werk aan de vakman over te laten. 

Maar bent u handig en weet u hoe u een dak moet testen? Dan kunt u een gedeelte zelf al uitvoeren (denk bijvoorbeeld aan het vervangen van enkele dakpannen). Let wel op dat u geen plekken mist anders heeft u alsnog een lekkage. Wilt u zeker zijn van een echt goed resultaat? Schakel dan een professionele dakdekker in. Een dakdekker doet het werk dagelijks en weet precies waar hij op moet letten. Tevens is hij zeer bedreven om juist de moeilijk toegankelijke plaatsen op het dak te inspecteren. Daarnaast geeft een professionele dakdekker garantie op zijn reparatie. Zo kunt u met een gerust en veilig gevoel met twee benen op de grond blijven staan.

Voorkom daklekkages

Lekkages zijn in het algemeen buitengewoon vervelend. Lekkages brengen immers doorgaans veel overlast met zich mee. Een lekkage in het dak zorgt in het bijzonder vaak voor veel schade. Voorkom door regelmatig onderhoud dak dat u met deze schade te maken krijgt. Van Ommen Dakonderhoud Nederland is specialist in het voorkomen van daklekkages. Zowel op platte daken als pannendaken. 

Wij weten als geen ander dat het lastig is om de oorzaak van een daklekkage te achterhalen.

Dankzij onze inmiddels jarenlange ervaring weten wij raad met de meest vreemde lekkage soorten op het dak. Wij zijn dan ook in staat om snel en vakkundig uw lekkages op te sporen en te repareren. Maar nog belangrijker: door het juiste onderhoud kunnen we grotendeels voorkomen dat uw dak gaat lekken. Maak een afspraak en voorkom dat de schade erger wordt. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Zowel particulieren als bedrijven

Van Ommen Dakonderhoud werkt voor zowel bedrijven als particulieren. Ons klantenbestand bestaat uit particulieren, bedrijven, woningbouw, VvE stichtingen en aannemers. Deze diversiteit aan klanten is uiteraard niet voor niets. Dankzij onze ervaring zijn wij in staat om alle soorten dakproblemen op te lossen. Geen dak is ons te gek. 

Bel ons direct indien u een vraag over uw dak hebt. We beantwoorden uw vraag meteen en indien nodig sturen we binnen 24 uur iemand bij u langs. Onze expert zal het probleem vakkundig beoordelen, waarna we bij u direct een offerte op maat maken. Als blijkt dat we direct een noodoplossing toe moeten passen, dan doen we dat meteen.

Advies op maat, u geen zorgen maar wel een perfect dak

In alle gevallen van dakonderhoud zullen we samen met u al onze bevindingen bespreken. Het komt namelijk weleens voor dat er meer schade blijkt te zijn dan de bewoner vooraf had ingeschat. Wij vinden het belangrijk om hier direct duidelijkheid over te verschaffen. Zo weet u tenminste waar u aan toe bent. 

Wij zijn eerlijk en doen ons werk goed. Dat zeggen we niet zelf, maar onze klanten. Kijkt u maar eens naar de super beoordelingen die we van onze klanten hebben gekregen. We zijn daar met recht trots op. We hopen dat we uw beoordeling binnenkort ook hieraan toe mogen voegen. 

Vraag een gratis professionele dakinspectie aan

Wij voorzien u van de juiste informatie om uw dak onderhoud in orde te maken