Stormschade, Wat nu!?

Omgewaaide bomen, rondvliegende dakpannen en wateroverlast: het stormt steeds vaker in Nederland. En dat kan behoorlijke schade aanrichten aan bijvoorbeeld huizen of auto’s. Maar wat kunt u doen om schade te voorkomen?

1. Wanneer is er überhaupt sprake van stormschade?

In weerberichten wordt er bij windkracht 9 officieel gesproken van een storm. Maar bij de meeste verzekeraars is er bij windkracht 7 al sprake van een storm. Zij gaan daarbij af op metingen van het KNMI.

2. Hoe te handelen bij stormschade?

Om op een efficiënte en nauwkeurige manier een stormschade te melden bij de verzekeringsmaatschappij kunt u het volgende stappenplan volgen.

Stormschade Stappenplan

3. Welke stormschade aan mijn woning wordt vergoed?

Een opstalverzekering verzekert de herbouwwaarde van de woning en één van de mogelijke schadeoorzaken is storm (naast onder meer brand, bliksem en inbraak). Denk bij stormschade aan bomen of takken die op het huis vallen, vallende dakpannen en omgevallen schuttingen.Er wordt doorgaans alleen uitgekeerd bij stormschade met windkracht 7 of hoger. Mocht er geen windkracht 7 gemeten worden, dan kan er worden gekeken naar schade bij huizen in de buurt.

Verzekeraars keren vaak wel uit bij schade door storm!

LET OP!

“Als de schade-expert langskomt en constateert dat er schade is door achterstallig onderhoud, kan de verzekering weigeren de schade te vergoeden.” Dus zorg ervoor dat het dak periodiek wordt geïnspecteerd zodat u niet voor onverwachtse uitgaven en teleurstellingen komt te staan.

4. Wat kan ik zelf doen om stormschade in het vervolg te beperken?

Het is natuurlijk prettig dat er zoiets bestaat als een verzekering bij stormschade. Toch is het slim om stormschade zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door preventief het dak te laten controleren op (verborgen) zwakke punten. Middels een preventieve dakinspectie van Van Ommen Dakonderhoud wordt het dak gecontroleerd op alle zaken die van toepassing zijn op het dak.
Wat kunt u zelf doen?

  1. Sluit deuren en ramen.
  2. Berg losliggende spullen op en zorg dat rolluiken, zonneschermen en parasols gesloten zijn.
  3. Maak een rondje rond je huis om te controleren of zaken als schuttingen, dakpannen en versieringen aan muren vastzitten.
  4. Zorg dat je dakgoten en regenpijpen schoon zijn.
  5. Snoei bomen in je tuin regelmatig en verwijder loshangende takken
  6. Kijk of dakpannen en daklood niet los liggen of verschoven zijn.
  7. Controleer bij platte daken of het grind gelijkmatig verdeeld is: grind rolt vaak weg uit de hoeken van uw dak, waardoor het dak op die plekken kan beschadigen.

5. Geldt er ook een eigen risico?

Belangrijk om te weten is dat iedere verzekeraar een eigen risico heeft voor stormschade. Dat eigen risico is vaak hoger dan bij andere schades. Bij stormschade ligt het eigen risico meestal tussen de 225 en 500 euro. Check dit daarom in de polisvoorwaarden.

“Stormschade goed verholpen. Wij namen contact op met Van Ommen Dakonderhoud en binnen 2 uur stonden er al medewerkers op de stoep. Die hebben meteen de schade opgenomen en een noodreparatie verricht. Inmiddels 3 dagen verder is de complete schade al hersteld, en heb ik het geld al ontvangen van de verzekering. Ik ben zéér tevreden over het resultaat en service van Van Ommen Dakonderhoud!” Fam Megens