Nokvorst

Wat is een Nokvorst?

Een nokvorst zijn vaak gemaakt van keramisch materiaal en heeft een bolle vorm. Hierdoor kan het eenvoudig bovenop uw huis gevestigd worden. Het houdt dan ook bij een hellend dak de twee dakhelften stevig vast en voorkomt verschuivingen van de dakpannen. De nokvorst heeft dan ook meerdere doelen, als eerste het verstevingen en bij elkaar houden van uw dak en als tweede het mooi afwerken van uw dak. Zonder nokvorsten kunnen uw dakpannen namelijk verschuiven, met alle gevolgen van dien.

Over nokvorsten

Nokvorsten zijn de dakpannen die zich helemaal bovenop (op de nok van) het dak bevinden. De nokvorsten zorgen er bij hellende daken voor dat ze samengevoegd worden. Geen wonder dat ze een belangrijk onderdeel van uw dak vormen. Bij oudere daken komt het regelmatig voor dat er enkele dakpannen stuk zijn, panlatten niet goed meer zijn of de nokvorsten kapot zijn of los liggen. Door een kapotte cementlaag kunnen nokvorsten los komen te liggen, hierdoor nemen nokpannen meer vocht op en dit kan in de winter gaan bevriezen, met als gevolg dat dakpannen los komen te liggen en gaan scheuren.

Nokvorst renovatie of nokvorst reparatie

Dakreparatie: Als uw dak na een controle verder in goede staat is kan een dakdekker de verschoven dakpannen weer recht leggen en de kapotte pannen weer vervangen door nieuwe. Op deze manier brengen we in kaart of een kleine reparatie van de nokvorsten een optie is of dat u aan een renovatie moet denken. Onze ervaren dakdekkers repareren uw nokvorsten en zorgen dat u jaren zorgeloos kunt genieten van het dak boven uw hoofd. Als eerste worden de oude nokvorsten verwijderd, als deze in cement/specie liggen dan wordt de bovenste rij dakpannen ook verwijderd en verwisseld voor nieuwe.

De verschillende nokvorst reparaties door onze dakdekkers

Ventilerende nok in Heeswijk-Dinther

Van Ommen Dakonderhoud, specialist in nokvorst reparatie en nokvorst renovatie
Nokvorsten renoveren, repareren of vervangen kan het verschil maken in een goed geisoleerd en aangenaam huis om in te wonen. zonder lekkages en zonder zorgen.

Voordat een ventilerende nok aangebracht kan worden; worden eerst oude nokvorsten en cementresten van het dak verwijderd en op een milieuvriendelijke manier afgevoerd. Daarna worden er (rvs-)ruiterbalksteunen bevestigd waar we later de ruiterbalken in vastschroeven. We brengen een universele nokband aan die in de vorm van de pannen is aangedrukt. De nokband heeft openingen om te kunnen ventileren en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Na het plaatsen van  de nokband worden de nieuwe nokvorsten geplaatst en vast geschroefd. U bereikt hiermee de perfecte afdichting en natuurlijke ventilatie voor uw dak.

Flexim dakpasta bij nokken in Heeswijk-Dinther

Nokrenovatie met flexim dakpasta zorgt voor behoud van uw oude dak. Er wordt een betere hechting gemaakt tussen de dakpannen en nokvorsten. De bovenste rij dakpannen worden tijdelijk verwijderd en schoongemaakt. Zijn de dakpannen schoon en droog dan wordt de dakpasta op de bovenste rij dakpannen aangebracht. Hierna worden de nokvorsten in de flexim dakpasta gedrukt. Dit zorgt voor een optimale aansluiting tussen de dakpannen en de nokvorsten, waardoor lekkages kunnen worden voorkomen.

Nokvorst afdichting met cement

In plaats van een flexim dakpasta hechting, wordt ook gebruik gemaakt van cementen afdichtingen tussen de nokvorsten en dakpannen. De procedure is vergelijkbaar. Oude cementresten en nokvorsten worden tijdelijk verwijderd. Net als bij het gebruik van flexim dakpasta, wordt de bovenste rij dakpannen schoongemaakt. Het cement wordt op de bovenste rij dakpannen geplaatst waarna de oude (of nieuwe) nokvorsten worden geplaatst. Dit wordt gebruikt als reparatiemiddel om in de toekomst dak-lekkages te voorkomen.

Hoe een nokvorst vervangen?

Nokvorsten kunnen of verschillende manieren zijn bevestigd op uw dak, Bij de wat oudere panden en huizen zijn deze vaak in het specie/cement gezet, Bij de wat nieuwere panden en huizen zijn deze vaak gemonteerd met nokbeugels en word er gewerkt met een ondervorst om het water te weren en regeninslag te voorkomen. Blaast de wind u nokvorsten van het dak dan is de kans groot dat ook de onderliggende dakpannen meekomen met alle gevolgen van dien.

De sleutel tot goed onderhoud van het dak is het repareren van de nokvorsten lang voordat het risico van waterschade aan uw huis ontstaat.

Indien uw dak al voorzien is van nieuwe technieken maar de ondervorst is versleten, of u nokpannen door de werking ongelijk zijn gaan liggen waardoor regen en andere weerinslag toch onder u dak kan komen, zijn de nokvorsten vaak te hergebruiken. Verwijder dan eerst de nokvorsten van het dak, borstel de nokvorst pannen schoon en impregneer deze. Liggen de oude nokvorsten en pannen in de specie/cement verwijder dan ook de bovenste rij dakpannen. Wissel de bovenste rij pannen voor nieuwe. Bij de oudere panden en huizen waarvan de nokvorsten/nokpannen nog in de specie/cement zijn gezet kan bij reparatie gewerkt met kunststof dakmortel.

Vergeet niet dat veiligheid en ervaring bij het werken op het dak een absolute must is. U kunt waarschijnlijk het beste onze ervaren dakdekkers inschakelen voor het verhelpen van dak lekkages, reparatie platte- en pannendaken, nokvorst reparaties, schoorsteen renovaties, aanbrengen dakisolatie, lood- en zinkwerken en dak inspecties. Neem dan voor een nokvorst reparatie in de regio Noord Brabant (Breda, Oosterhout, Tilburg, Roosendaal, Waalwijk, Nijmegen, Den Bosch) contact op met dakdekkersbedrijf Van Ommen Dakonderhoud. Wij hebben de juiste apparatuur en wij voeren dit soort werkzaamheden dagelijks uit.

Over van Ommen Dakonderhoud in Heeswijk-Dinther

Nokvorsten repareren, vastzetten, vernieuwen, leggen, schoonmaken of nokvorsten inleggen in de Flexim dakmortel is een specialiteit van Van Ommen Dakonderhoud in Heeswijk-Dinther. Of het nu gaat om de reparatie van schuine of platte daken, gevels, dakgoten, schoorstenen of nokvorsten, voor ieder dak vinden wij een geschikte en deskundige oplossing. Onze dakdekkers in Heeswijk-Dinther werken 24 uur per dag, 365 dagen per jaar en zijn elke dag bij u in de buurt om dakbedekking te herstellen, dakgoten te vervangen en/of dakinspectie uit te voeren.

Kosten Nokvorst reparatie

Het is noodzakelijk om uw nok op tijd te laten renoveren. Veelal kunnen we tussentijds een reparatie uitvoeren. De prijzen van een dakreparatie liggen tussen de €250,- en €300,- per m². Het vervangen van dakgoten of nokvorsten kost tussen de €50,- en €100,- per meter. Van Ommen Dakonderhoud voert ook in Kuiksche Heide werkzaamheden uit. Vanuit onze vestiging werken we dus ook aan het dak bij u in de buurt in Heeswijk-Dinther

Een dakpan is een dakbedekking van gebakken klei of gevormde beton die geschikt is om op een hellend dak te worden toegepast. Ook kunnen dakpannen verticaal worden verwerkt, hiertoe vormt de verankering een essentieel onderdeel. Op het houten dak wordt een latwerk aangebracht van panlatten op de maat van de pannen, waar de pannen met een nok op rusten. De pannen vormen een aaneengesloten geheel. Doordat ze elkaar overlappen en veelal zijn voorzien van kop- en zijsluitingen wordt een waterdicht en windvast geheel gevormd.

Bij de oude Grieken waren oorspronkelijk vlakke pannen in gebruik met opstaande randen. De naden werden hierbij afgedekt met kleinere halfronde iets taps toelopende pannen. De nu nog steeds bekende zogenaamde monnik- en nonpannen zijn hiervan afgeleid. Deze zijn nog te zien op oude gebouwen. Voor de steilere daken is hiervan weer de golfvormige pan afgeleid, de bekende Oude Holle, O.H. of S-pan is in feite een holle en bolle pan aan elkaar. (Dus als een platliggende S) Deze holle pannen worden in verbeterde vorm (Verbeterde Holle, VH) door extra kop- en zijsluiting nog steeds, zij het in mindere mate, toegepast. De opnieuw verbeterde holle is een opnieuw verbeterde holle revolverperspan. De OH of Oude Holle pan werd eerst handmatig en later (en ook nu nog) met een strengpers gemaakt. Dit kon want als sluiting aan boven- en zijkant was er alleen maar een overlapping, een wel. Verbeterde holle en opnieuw verbeterde holle werden voorzien van extra sluitingen door middel van groeven en rillen. Dit kon niet meer met een strengpers.